Mokytoja Aurelija MC -> Pirmokų "krikštynos" alfa stiliumi

Ruduo dabar toks niūrus... Bet kiekvieną kartą pažvelgusi pro langą į šią pilkumą vis bandau prisiminti, ką smagaus nuveikiau panašiu laiku prieš metus, du, dar seniau... 
Jėga!
 Visada randu kuo pasidžiaugti, dėl ko nusišypsoti, tad, savaime suprantama, ir kuo pasidalinti :) Šįkart noriu pasidalinti pirmokų "krikštynų" šventės idėjomis. Krikštynų, kokias aš su savo mažaisiais pagalbininkais "Nerealiaisiais C" vaizdą susiformavome, kokių patys būtume norėję,  kokias savo mokykloje organizavome net keletą kartų iš eilės. Tiesa, kasmet temą bei visą viziją iš esmės keisdavome, tačiau pagrindiniai "rėmai" išlikdavo.
Taip, tai tik šventė. Taip, ugdymas(-is) mokykloje turi būti dėmesio centre. Bet TAIP - mokykloje turi būti gera ir smagu. To mes ir siekėme. Tikiuosi, rasite kažką vertingo...


Pabandysių visą eigą suskirstyti į tam tikrus etapus, nes galutinis šventės vaizdas yra tik vyšnaitė ant torto viršaus - iki jos reikia suvalgyti dauuug torto :) Taigi, apie viską nuo pradžių.

IDĖJA
Kur kas lengviau organizuoti šventę, kuomet iškeliama aiški ir spalvinga idėja. Šiuo atveju, man toptelėjo, kad pirmokui pirmieji mėnesiai mokykloje yra tikras iššūkis - vieniems praeinantis lengviau, kitiems - sudėtingiau. Tačiau, nepriklausomai nuo to, vaikai vis tiek noriai mokosi, pažįsta, atranda, tad reikia šią motyvaciją skatinti. O kas labiau pakels motyvaciją, jei ne oro balionas :) Tad į galvą šovus vieninteliam žodžiui, prieš akis labai greitai susiformavo šventės koncepsija. Tada nejučia gimė ir šūkis: "Aukštyn ir pirmyn!"

VAIZDINIO FORMAVIMAS
Aišku, kol kas tai tebuvo tik pora žodžių. Labai greitai pradėjau mintyse, o vėliau ir popieriuje formuoti būsimos šventės vaizdinį. Aš visada kažką planuodama darau taip: paimu baltą popieriaus lapą ir kurį laiką jį nešiojuosi su savimi (dažniausiai, piniginėje). Gimus idėjai, pasižymiu ją lape. Pasikalbėjus su draugėmis ir tiesiog juokais aptarus kokią nesamonę - pasižymiu ją lape. Ruošdamasi pamokoms kažką surandu tinkančio internete - pasižymiu lape. Esmė - formuojantis vaizdinį tiesiog nėra gerų ar blogų idėjų. Galiausiai, po savaitės (kartais ir greičiau) išsitraukiu savo sulankstytą ir dažnai jau gerokai nuskurusį "idėjų banką" ir pradedu atmetimo būdu jas rūšiuoti. Formuojant pirmokų krikštynų viziją tiko beveik viskas, ką buvau pasižymėjusi. Dabar tereikėjo pradėti viską įgyvendinti.

1.ŠVENTĖS LAIKAS 
Sutariau su administracija, kada vyks šventė. Patogiausia tokį renginį daryti penktadienį, kad mažieji po šventės galėtų kupini pačių geriausių emocijų keliauti tiesiai namo ilsėtis, švęsti su artimaisiais. Kas liečia mėnesį, kada rengti krikštynas, čia jau sprendžia organizatoriai. Tuokart man buvo patogu gruodžio pradžia: pirmokai jau šiek tiek "prakutę", jokių didelių švenčių mokykloje, vaikai jau pasiekė pirmųjų mokslo metų pusiaukelę, tad, kodėl gi nepažymėjus to su trenksmu? 

2.ŠVENTĖS VIETA:
Šventę nutariau rengti aktų salėje. Pirminė idėja buvo visus sukviesti į sporto salę, tačiau tada labai apsunkinamas techninės dalies aspektas (nes sporto salėje pas mus nėra nei garso, nei vaizdo aparatūros). Kam daryti sunkiau, jei galima lengviau? :)

3. DALYVIAI:
Visos šventės ašis yra jos dalyviai, PIRMOKAI. Todėl labai svarbu nepamiršti, kad šventę reikia organizuoti atsižvelgiant į JŲ poreikius bei interesus. Vaikai turi būti įtraukti į visą šventės eigą. Tik tokiu atveju pavyks pasiekti užsibrėžtų tikslų, o mažieji renginį atmins dar ilgai. Dėl to jau pačioje pradžioje žinojau, kad pirmokams bus skirti "namų darbai": paruošti klasės prisistatymą. Tokiu būdų vaikai savo šventėje tampa ne tik stebėtojai, bet ir atlikėjai. Taip pat kiekvienai klasei paskyriau po spalvą. Tai reiškė, kad renginio dieną reikėjo puoštis taip, jog aprangoje dominuotų skirta spalva ar jos motyvai. Pasirinkau šias: raudona, žalia, mėlyna ir geltona. Sakote, sunku rasti kai kurių spalvų rūbų? Mokytojai ir vaikai - išradinga komanda, todėl labai originaliai pažiūrį į šią detalę. Kartą viena klasė dabinosi geltonomis skarelėmis, o kitąmet - iš krepinio popieriaus pagamintais kaspinais (mergaitės plaukuose, berniukai - vietoj varlytės). Yra buvę, kad visa klasė atėjo nešini žaliais balionais... Palikite jiems vietos fantazijai. 

4. ŠVENTĖS TRUKMĖ:
Yra tekę dalyvauti mokyklos renginiuose VAIKAMS, kurie truko ilgiau nei valandą. Taip negerai. Siekiant, kad mažieji patirtų pačias geriausias emocijas ir visą laiką aktyviai ir efektyviai dalyvautų renginyje, derėtų pasistengti "sutalpinti" viską į 30-45 minutes (priklausomai nuo formato, kurį pasirinkote). 

5. ORGANIZATORIŲ VAIDMUO:
Visus kartus, kuriuos teko mokykloje rengti pirmokų krikštynų šventę, tai dariau viena, padedama savo pačių pačiausių mokinių (linkėjimai ;* ). Prisipažinsiu, lengva nebuvo, todėl, jei tik yra galimybė, pasitelkite į pagalbą geranoriškų kolegų, mokinių tėvų ar net mokinių tarybos atstovus. Iškelkite idėją, parenkite scenarijų, numatykite veiklos planą ir kryptingai jį vykdykite. 
Su savo mokiniais taip pat susitarėme, kas už ką bus atsakingas. Visą klasę taip pat suskirsčiau į 4 spalvas, nes šventės dieną jie puošėsi jomis ir : lydėjo į šventės vietą tuos pirmokus, kurie "priklausė" pagal spalvą, veikė kaip pagalbininkai jiems, kuravo mažuosius ir rūpinosi kad salėje viskas vyktų sklandžiai (nes aš vedžiau renginį). 

PASIRUOŠIMAS
Pats pasiruošimo etapo sudėtingumas priklauso tik nuo jūsų pačių, t.y. kiek rimtai žiūrite į renginį. Jei ketinate viską daryti dėl "varnelės mėnesio veiklos plane", geriau tada net nepradėkite. Sėkmingo renginio paslaptis yra nuoširdus jo rengėjų noras ir pastangos paversti jį šauniu susibūrimu VISIEMS. Laimingi turi būti tiek dalyviai, tiek ir organizatoriai. Jei ruošimasis šventei kelia jums neigiamas emocijas ar vyksta "per prievartą", "dėl to, kad reikia", "dėl to, kad taip liepė", tai tikrai jausis ir galutiniame rezultate. Darykite viską su meilę. Juk mokytojo darbas toks spalvingas. Čia tiek nepaprastų progų skleistis jūsų kūrybiškumui - išnaudokite jas!

1. KVIETIMAI:
Savaime suprantama, kad siekiant suburti dalyvius į renginį, reikia juos ten pakviesti. Aišku, galima tiesiog pašnibždėti pirmokų mokytojoms viską į ausį, bet kur kas smagiau ir šventiškiau - įteikti kvietimus. Tada pirmokų mokytojos su vaikais juos skaito, aiškinasi, ką reikės padaryti, įsivaizduoja, kaip bus smagu ir t.t. Esmė - vaikai jaučiasi svarbūs, ypatingi. Žemiau pridedu kvietimo pirmokams pavyzdį. Visiems buvo tas pats kvietimas tik dar pridėta skirtinga spalvos, kuria reikės puoštis, kortelė. Visi kvietimai buvo įdėti į baltus vokus - pirmokų mokytojos juos traukė tokiu būdu pačios parinkdamos klasei spalvą.


2. KVIETIMAI ADMINISTRACIJOS DARBUOTOJAMS:
Kaip gi be jų? Kvietimo pavyzdyje žemiau rasite, ko šventės dieną buvo prašoma administracijos darbuotojų.



3. SKELBIMAS: 
Derėtų apie didesnius renginius pranešti visai mokyklos bendruomenei. Ne išimtis ir pirmokų krikštynos. Tąkart buvau pagaminusi didelį skelbimą (A 2 formato), kuris kvietė pirmokus, jų mokytojus ir artimuosius drauge pasidžiaugti tuo, kad vaikai yra lygiateisiai mokyklos bendruomenės nariai. Skelbimą dekoravau 3D oro balionais, ryškiaspalvėmis raidėmis ir smagiomis užuominomis apie šventės linksmybes. Prie mokyklos įėjimo šį spalvingą ir žaismingą skelbimą pastačiau apie 2 savaites iki renginio. 

4. ŠVENTĖS APIPAVIDALINIMAS:
Kaip jau minėjau, tokio tipo renginius vedžiau viena, todėl reikėjo gerai apmąstyti, kaip apipavidalinti šventę neįdedant į tai per daug pastangų, laiko ir materialinių išteklių. Kadangi pati tema labai dėkinga, su Nerealiaisiais dar geroookai iki šventės dailės ir technologijų pamokų metu tiesiog darydavome tokius darbelius, kurie būtų susiję su oro balionais. Šventės dieną jau turėjome arti 100 įvairaus tipo tarpusavyje glaudžiai susijusių dekoracijų, kurias jų autoriai vėliau tiesiog pasiėmė namo. Keletas idėjų čia, čia ir čia. Taip pat buvau numačiusi šventės dieną ant scenos primėtyti įvairiaspalvių balionų (tokių pačių spalvų, kokiomis puošėsi pirmokai). Po šventės visus juos numetėme nuo scenos ant žemės ir linksmosios diskotekos metu vaikai šokdami visaip su jais šėlo (buvo super!). 

5. REKVIZITO PASIRUOŠIMAS:
Šis etapas galėjo būti įgyvendintas tik tada, kai + - žinojau, ką ketiname veikti šventės metu. Nutariau visą scenarijų suskirstyti į etapus ir pirmokams paruošti kelių tipų iššūkius, kuriuos jie nesunkiai įveiks, nes yra patys šauniausi mokiniai:

IŠŠŪKIS NR. 1 –  KŪNUI. Jau teko ne kartą įsitikinti ir kitiems parodyti, kad šiuolaikiniai vaikai tiesiog dievina "Just dance" žaidimą. Jo esmė - kuo tiksliau atkartoti šokio judesius rodomus ekrane. Žaidimo konsolė skanuoja žaidėjo judesius ir skiria jam taškus už kiekvieną teisingai atliktą veiksmą. Aišku, nebūtina įsigyti specialų žaidimų kompiuterį - internete gausu pavyzdžių, kuriuos galima panaudoti. Tąkart aš pasirinkau dainos "What does the fox say" šokio versiją. 

Tada sekė "Mini iššūkis protui". Šioje vietoje kviečiau po vieną atstovą iš kiekvienos klasės man padėti. 
EKSPERIMENTAS : Balionas raketa (šiaudelis, balionas, lipni juosta).

Balionas turi būti nedidukas,
nes tokių A3 formato lape
 teks sutalpinti ~24 vnt.
IŠŠŪKIS NR. 2 - SIELAI. Kiekvienas atsinešė po spalvotą flomasterį (tai buvo nurodyta kvietime). Mano spalvinukai šioje vietoje išdalino vokelius, kur kiekvienas pirmokas rado po savo asmeninį oro balioną. Tikslas buvo išmarginti jį kaip tik širdis geidžia, o baigus, nuplėšti apsauginę dvipusės lipnios juostos plėvelę kitoje pusėje ir patupdyti balioną į žinių padangę (mano gamintą A3 formato spalvoto (žydro) popieriaus lapą su guašu nutapytais debesėliais kiekvienai klasei).

Tuo metu pirmokų mokytojoms taip pat buvo numatyta veikla (žr. scenarijuje žemiau).Tam tereikėjo pasiruošti tušinukus kiekvienai mokytojai ir po 1-ną atstovaujamos spalvos popieriaus lapą. 

IŠŠŪKIS NR.3 – PROTUI. Linksmoji viktorina. Paruošiau skaidrių šou ir KIEKVIENAM mokiniui pagaminau atspausdintą kortelę (nedidelę), kur vienoje pusėje parašyta "TAIP", kitoje "NE". Šias korteles iki tol saugojo mano nerealūs spalvinukai, o atėjus metui greitai išdalino prižiūrimiems pirmokams. Po kiekvieno klausimo vaikai tiesiog iškeldavo savo nuomonę kortelėje. Žinoma, klausimai ir atsakymai labai nuotaikingi, nesudėtingi, papildyti judančiomis animacijomis. Skaidrių šou galite parsisiųsti čia

KRIKŠTO PAŽYMĖJIMAS:
Turbūt, pats svarbiausias atributas. Norėjosi jį padaryti originalų, turinčiu tam tikrą vertę. Puikiai žinau, kad dauguma vaikų tiesiog išmeta krykštynų ar kitų renginių metu gautus "diplomus" ar kito tipo pažymėjimus. Tad kam bereikalingai vargti juos kuriant ir spausdinant?... Dėl to padariau štai ką: susirinkau iš kolegių keletą komplektų antspaudo pagalvėlių ir kiekvienai klasei pagaminau po ... oro balioną. Klasė yra komanda. Klasė yra jėga. Klasė yra šeima. Nuolat tai akcentuodavau savo pačios mokiniams, tad norėjosi šią mintį skleisti ir kitiems. Atėjus metui, "krikštas" įvyko tokiu būdu: vaikų mokytojos nardino mažųjų pirščiukus į rašalą ir dėjo ant mano paruošto paveikslėlio. Vėliau juos išsinešė į klasę tam, kad šis oro balionas visus KARTU keltų išminties link. Nes juk riba tik dangus :)

Pavyzdys pačios idėjos. Po apačia dar buvau pridėjusi prierašą "Aukštyn ir pirmyn!"

DOVANOS:
Vaikai labai mėgsta dovanas. Jiems patinka iš renginio kažką išsinešti (dar geriau, jei tai valgoma). Negalėjau sau leisti labai išlaidauti, todėl šioje vietoje teko kažką sugalvoti (juk pirmokų tai beveik 100! :o ). Nuvažiavau į saldainių parduotuvę "semtis idėjų" ir netyčia nupirkau "Milijoną" mėlynų saldainių (gavosi visa dėžė). Visa tai kainavo iki 15 eurų. Tada pakavimo prekių parduotuvėje nupirkau ~200 vnt. mažyčių maistinių maišelių su lipnia plėvele (~ 2 Eur.). 
Ir suformulavau idėją: kiekvienam pirmokui mes, krykštytojai, dovanojame po gabalėlį dangaus kaip įrodymą, kad nieko nėra neįmanomo. Na o tada vieną vakarą susėdome drauge su dukra ir pradėjome pakuoti: į kiekvieną maišelį dėjome po 1-ną valgomą šaukštą "dangaus" ir po mažytę kortelę (žemiau). Tada sukomplektavome dovanas kiekvienai klasei atskirai į dėžutę su jų spalvomis.

Pirma kortelės pusė
Antra kortelės pusė


KITI REKVIZITAI:
-Be visko, ką išvardinau anksčiau, dar reikėjo surasti nuotaikingąų video, kuris atitiktų tematiką. Radau du ir demonstravau jų ištraukas. Aišku, galima pasirinkti tik vieną.




-Taip pat buvau numačiusi šventės kulminacijos metu įžiebti žinių šviesą (ledų fontanus).

-Dažnai renginio metu nusprendžiu nestatyti kėdžių, o vaikus paskirstyti erdvėje laisvai. Tąkart pasirinkau padalinti salės grindis į zonas su dažymo juosta. Iš jos suklijavau kvadratus, o kiekvieno viduryje iš tos pačios juostos parašiau klasės raidę. Tokiu būdu, vos atėję salėn, vaikai žinojo, kur jiems sėstis. Manote, jog blogai, kad sėdima ant grindų??? Nejuokaukite ;) Vaikai yra vaikai. O sėdėti ant grindų - smagu (net ir man :). Be to, pasirinkus šį variantą išvengiama balagano, kėdžių stumdymo garsų per renginį, nepasidalinimo vietomis ir t.t. 

Kadras iš kito mano renginio, bet "zonų" esmę suprasti eina

-Na ir, žinoma, reikėjo rasti tikrai gerų melodijų, pagal kurias vaikai galėtų veikti ir šokti / šėlti šventei pasibaigus. Sąrašas žemiau: 
- Ši muzika kaip ekrano užsklanda veikė ir skambėjo vaikams renkantis į salę.
- Šią dainą paleisdavau, kuomet vaikai dalyvaudavo veiklose (kaip foną).
- Pagal šią melodiją vaikai šėlo.

SCENARIJAUS KŪRIMAS
Visos užduotys ir veiklos scenarijuje yra parinktos taip, kad tiktų šiuolaikiniams vaikams. Tai šventė, kuri skirta ne pasirodyti prieš kolegas, ką moka jūsų mažieji, o suteikti tikro džiaugsmo patiems trapiausiems mokyklos šeimos nariams. Aišku, scenarijus yra grynai mano asmeninis požiūris į tokio tipo renginį. Ji drąsiai galima keisti, pildyti, koreguoti. 


 Pirmokų "krikštynos" alfa stiliumi
"AUKŠTYN IR PIRMYN"
SCENARIJUS
Aurelija Macijauskienė

Spalvinukai lygiai 11:55 išeina atlydėti pirmokus į šventę. Jų artimieji salėn renkasi laisvai (durys atveriamos nuo 11:45).

1. Sveikinimo žodis. Taisyklių aptarimas. 3 min.
Mano sveikinimo žodis (Ko čia šiandien susirinkome?... Jūs ne šeipsau čia... Kviečiu jus visus į kelionę oro balionu po žinių ir išminties padangę.....).5 min.

2. FILMUKAS 5 min. Po jo klausiama, kokį ypatingą daiktą vaikai pastebėjo (oro balioną). Atsakius, susiejama su švente.

3.Ar jau nusiteikę įveikti iššūkius, kurie mūsų laukia? Kad tikrai pasisektų kviečiame mokyklos administracijos narius tarti jums sveikinimo žodį. 5 min.

4.Tada skelbiu pirmąjį iššūkį. IŠŠŪKIS NR. 1 – JŪSŲ KŪNUI. (JUST DANCE What does the fox say) Ar pajėgsite judinti savo kūnus pagal pavyzdį? 3 min.
Šaunuoliai. 

5. Mini IŠŠŪKIS JŪSŲ PROTUI. Kviečiu po vieną atstovą iš kiekvienos klasės man padėti. Darysime eksperimentą.5 min.
EKSPERIMENTAS : Balionas raketa (šiaudelis, balionas, lipni juosta).

6. KLASIŲ PRISISTATYMAI. 5 min.

7. IŠŠŪKIS NR. 2 .- JŪSŲ SIELAI. Kiekvienas atsinešėte po spalvotą flomasterį. Mano spalvinukų išdalytuose vokeliuose kiekvienas rasite po savo asmeninį oro balioną. Pirmyn – išmarginkite jį kaip tik jūsų širdis geidžia, o kai baigsite, nuplėškite apsauginę plėvelę kitoje pusėje ir patupdykite į žinių padangę.5 min.

Jūsų mokytojos tuo tarpu sukurs jums po ketureilį krikštynų proga.

8. Mokytojos skaito, ką parašė.3 min.

9. IŠŠŪKIS NR.3 – JŪSŲ PROTUI. Linksmoji viktorina. Kiekvienas gavote po lapelį su užrašais taip ir ne. Girdėdami mano klausimus, gavę ženklą, kelkite man kortelę ir rodykite tą pusę, kuri, Jūsų nuomone, yra teisinga.5 min.

10. Na ir pabaigai, matau, kad kiekvienas iš jūsų esate vertas pirmoko vardo: puikiai judate, esate kūrybiški ir be galo protingi.... Taigi DABAR kviečiu Jūsų mokytojas (joms ĮTEIKIAMI KRIKŠTO LAPAI ir antspaudo pagalvėlės) Pakrikštykite savo vaikus, kiekvieno jų pirštelį panardindami į antspaudą ir sukurdami savo klasės oro balioną. Tegul jis neša jus į sėkmę, išmintį... Šaunuoliai. 3 min.

11. Spalvinukai kiekvienai klasei įteikia dovanas. 1 min. 

12. Uždegami ledų fontanai obuoliuose, visi ploja, garsiai skamba muzika, spalvinukai sumeta balionus ant žemės finaliniam šėlsmui. Visi džiaugiasi, šoka. 


Šilčiausi linkėjimai visiems !

🌞

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Mokytoja Aurelija MC -> Rugsėjo 1-oji alfa klasėje

Žibintas

Klasės savivalda->geroji patirtis mokytojos Aurelijos MC klasėje