Mokytoja Aurelija MC -> šventė TROPIKUOSE 🍍

Atrodo, dar vakar su klasės bendruomenės nariais neįprastu būdu paminėjome šeimos dieną. O aš dar niekaip negaliu atsidžiaugti ta emocija, šypsenomis, atogrąžų atmosfera (kurią sukūrėme kartu su vaikais), todėl dalinuosi idėjomis šventei TROPIKUOSE.
Gal kam pravers organizuojant šeimos šventę mokykloje, išleistuves, penktokų krikštynas... O gal tiesiog vakarėlį, gimtadienį ar visą jubiliejų...
Sėkmės!


Šiais metais nedarėme ir nedarysime atskirų renginių mamos ar tėčio dienai pažymėti. Todėl  pasitarę su vaikais sujungėme šias dvi ypatingas progas ir atšventėme jas tikrų tikriausią tarptautinę Šeimos dieną (05-15). Tada išsiuntėme šeimos nariams kvietimą (čia).

PASIRUOŠIMAS 

Kaip ir pridera, norėjome gerai pasiruošti, tad dovanėles ir kai kurias dekoracijas pradėjome gaminti prieš pusę mėnesio, diskutavome apie pačią šventės temą, "gryninome" jos viziją. Vaikai patys pasiūlė daugelį idėjų, aktyviai ir nuoširdžiai ruošėsi - buvo nuostabi organizacinė patirtis mums visiems.
Pirmiausia, vienos iš technologijų pamokų metu pagaminome natūralų kūno šveitiklį mamoms. Idėją skolinomės iš šio tinklapio, tačiau dar pridėjome "slaptą ingridientą", t.y. mėtų eterinį aliejų (kuris ne tik savotiškai pakelia nuotaiką, bet suteikia šaldantį, stimuliuojantį ir gaivinantį poveikį), o vietoj paprasto cukraus naudojome nerafinuotą rudąjį cukranendrių cukrų.



Tėčiams kūrėme knygų skirtuką su savo nuotrauka. Taip pat vaikai apibūdino savo tėčius originalaus koliažo pagalba. Jame pateikėme tokius dalykus kaip: pačių vaikų kurtas "Apdovanojimas geriausiam pasaulyje Tėčiui", jo mėgiamiausia frazė, įsimintiniausias įvykis (patirtas drauge su vaiku), labiausiai tėtį prajuokinantis dalykas, mielos iliustracijos ir pan. Viską sudėjome į pačių gamintus ir tropikų tema dekoruotus vokus.




Šventės dekoracijas taip pat gaminome ir / ar susinešėme patys: havajietiško stiliaus gėlyčių girliandos, pasveikinimo užrašas, atogrąžų miškų lapai, egzotiniai vaisiai, balionai, pripučiami plaukmenys ir čiužiniai, paplūdimio atributika... Viskas, kas tik susiję su tropikų sritimi. 


Labai svarbus momentas - atogrąžų atmosfera. Sumąstėme ją sukurti ne tik popierinių dekoracijų pagalba. Kurį laiką vaikai iš namų nešėsi oro drėkintuvus bei šildytuvus. Šventės dieną nuo ryto drėkinome ir šildėme orą, kvėpinome kokoso ir egzotinių vaisių eteriniais aliejais... Po kelių valandų klasė tapo tikrų tikriausiais tropikais. Kitų klasių vaikai vis dirstelėdavo vidun pasižiūrėti, iš kur tie nuostabūs aromatai ir atogrąžų karštis :)


ŠEIMOS DIENA TROPIKUOSE_EIGA

Nuo pat pradžių fone skambėjo nuotaikinga tropikų saloms būdinga foninė muzika. Šeimos nariams pradėjus rinktis, sodinome juos į iš anksto paruoštas vietas (buvo numatyta, kad visi dalyviai, patogumo dėlei, pasiskirstys į keturias grupes, todėl buvo paruoštos keturios tropikų "zonos"). Ekrane visą laiką buvo įjungta pirmoji skaidrė su pavadinimu. Tiesa, pirmoji mintis buvo įjungti tropinių salų pakrantės video su žydros jūros skalaujamu smėliu, tačiau technika tą dieną streikavo nuo ryto, tad nerizikavome. 

Po sveikinimo žodžio pradėjome šventę pristatydami jos koncepsiją: įvairių veiklų ir užduočių metu maišysime "Egzotinį kokteilį". Kiekviena sudedamoji dalis - tam tikras šventės etapas. Kaskart kažkurį įveikus, kiekviena grupė nusispalvina vieną iš keturių likusių sudedamųjų dalių "įsivertinimo lape". Jį galite atsisiųsti čia. Būtina spausdinti spalvotai, kad aiškiai matytųsi, kurios dalys yra be spalvos

I.Egzotiškas prisistatymas 

Pirmajame raunde buvo skirta keletas minučių susigalvoti komandos pavadinimą ir prisistatymą. Eiga: 
1. Komandos nariai susigalvoja pavadinimą (jį užrašo ant iš anksto paruoštų stalo "kortelių").
2. Tada ant gauto lapo sugalvoja ir užrašo TRIS bet kokius žodžius, kurie būtų susiję su tropikais.
3. Visų grupių lapai sumaišomi ir išdalinami atsitiktine tvarka.
4. Kiekviena grupė su gautais trimis žodžiais stengiasi sugalvoti efektingą EILIUOTĄ prisistatymą.
5. Laikui pasibaigus visi drauge paeiliui skanduoja tai, ką sukūrė ir tokiu būdu nuotaikingai prisistato.
*PASTABA: kadangi buvo tikrai labai smagu, o mintys liejosi laisvai, šiai užduočiai tikrai prireiks 10 minučių (ar daugiau).
! Atlikusi prisistatymą grupė nusispalvina vieną pasirinktą bespalvę kokteilio dalį (šiaudelis, apelsinas ar vyšnaitė).

II. Tradiciniai žaidimai

Buvau paruošusi daugiau žaidimų, tačiau pilnai pakako šio vieno. 
Jamaikietiškas žaidimas: visa dalyvių grupė sustojo į didelį ratą. Rankose laikiau kokoso riešutą ir melioną. Pirmiausia žaibiškai išsiaiškinome visas įdomybes apie šiuos egzotiškus vaisius. Tada akcentavau, kad vos pasigirs nuotaikinga ir tik tropikams būdinga melodija, per rankas bus siunčiamas kokoso riešutas (palei laikrodžio rodyklę) ir melionas (prieš laikrodžio rodyklę). Muzikai sustojus,  iškrenta tas / tie, kieno rankose kokosas ir melionas. Pirmuosius kartus stabdoma didesniais intervalais, vėliau pradedama dažniau stabdyti (kad žaidimas neužsitęstų). Iškritę eina į rato vidurį. Ilgainiui tarpai tarp žaidėjų vis didėjo, darėsi itin sudėtinga (ir labai linksma) perduoti vaisių, nesumaišyti pusių, neišmesti vaisiaus ar riešuto ant grindų. Finale likus trims žaidėjams, galop laimėjo tik vienas (mokinė). Nugalėtoją apdovanojome tuo pačiu melionu, o juo ji mielai pasiūlė pasidalinti su visais.
! Sudalyvavus žaidime grupė nusispalvina vieną pasirinktą bespalvę kokteilio dalį (šiaudelis, apelsinas ar vyšnaitė).

III. Lengvas proto brizas

Vis pabrėždavau, kad, vis gi, esame mokykloje, todėl visiems neprošal "pramankštinti" smegenis. Visoms grupėms buvo išdalinti klausimynai (atsisiųsti galima čia) su spalvingais viršeliais (čia). Skaidrėse kaskart pasirodydavo klausimas bei iliustracijos (kaip užuomina), o grupės nariams reikėjo visur pažymėti tik VIENĄ teisingą atsakymą. Paskutinis (papildomas) klausimas buvo kitoks - ragaujamas. Viename didžiųjų prekybos centrų nusipirkau egzotinį vaisių, supjausčiau jį į mažus gabalėlius ir, atėjus metui, pasiūliau visiems norintiems paragauti. Tada įjungiau paskutinį klausimą - dalyviams reikėjo nurodyti vaisiaus pavadinimą. Galop, atėjo metas pasitikrinti: komandos užrašė ant atsakymų lapo savo pavadinimus, o tada lapus sumaišėme ir išdalinome vertini atsitiktine tvarka. Buvo daug įvairiausių emocijų (kai kas pataikė, kai kas žinojo, kai kas kaskart maloniai nustebdavo - super! ).  
! Sudalyvavusi viktorinoje grupė nusispalvina vieną pasirinktą bespalvę kokteilio dalį (šiaudelis, apelsinas ar vyšnaitė).

Pertraukėlė
Kadangi "labai pavargome" pertraukėlei pasiūliau sueiti į klasės priekį (visus norinčius) atlikti eksperimentą. Tada ekrane atsirado iliustracija. Išklausinėjus, kas tai galėtų būti, galop visi nusprendė, kad tai pipiro augalas (nes eksperimente mums reikės būtent pipirų). 
Bandymo eiga:

Įpilame paprasto vandens į lėkštę. Pabarstome jį maltais pipirais. Mažesnių vaikų galima prašyti samprotauti, kodėl pipirai neskęsta. Vyresniems iškart pasiūlome atlikti  badymą: vienas mokinių (ar keli jų paeiliui) paprastai merkia pirštą į vandenį ir visi pastebime, kad niekas neatsitiko. Tada vienam savanoriui ant piršto galo užlašiname skysto muilo ir tokiu pirštu pasiūlome padaryti tą patį. Iškart pamatysime, kaip pipirai staiga „išsiskirsto“ į šonus (šioje vietoje pasižiūrėti prišoko ir daugelis tėvelių, buvo daug "vau" ir "oho"). Pradžioje sukuriame sąlygas vaikų diskusijai. Visi spėjimai sveikintini. Galiausiai, išsiaiškiname, kur čia slypi mokslas: vandens paviršius yra veikiamas tam tikros jėgos, tarsi įtemptas siūlas. Paprasti lengvi pipirai nesudarko šios „harmonijos“, tačiau sunkus ir klampus muilas tarsi suardo vandens paviršiaus „įtampą“, ji pasikeičia ir pipirai nebeplūduriuoja paviršiuje, yra pastumiami.

IV Paslaptingas kokteilis

Smagiausia rungtis – tropinių kokteilių gamyba. Ant palangės buvau iš anksto paruošusi egzotinių  vaisių ir gėrimų stotelę, kuri pradžioje buvo uždengta užuolaidomis. Štai, kas buvo paruošta kiekvienai grupei: 1 st. su mangų sultimis (~50 ml), 1 st. su ananasų sultimis (~50 ml), 1 st. su kokoso pienu (~50 ml), 1 st. su granatų sultimis (~20 ml), 1 lėkštutė su laimo citrinos giežinėliais, konservuotų tropinių vaisių gabalėliais, šaukštelis maišymui, tuščia graži vienkartinė taurė kokteilio patiekimui, havajietiški skėtukai, spalvingi šiaudeliai ir kokteilių plakimo talpa. Visai netyčia gavau jų (nepilnai po eurą) viename didžiųjų prekybos centrų (panašūs į tokį).
Kai visi pasiėmė priemones, atėjus momentui, grupėms buvo išdalinti darbo lapai ir skirta užduotis: per tam tikrą laiką bendradarbiaujant sukurti patį gardžiausią egzotinį kokteilį, jo receptą užrašyti žemiau ir papuošti kokteilį degustacijai.



Kai visos grupės paruošė kokteilius, delegavo po vieną atstovą eiti kiton grupėn ragauti jų kokteilio. Tikslas - pamėginti kuo tiksliau atspėti kitos grupės kokteilio sudėtį ir užrašyti spėjimą ant kitos darbo lapo pusės. Gaila, tačiau nė viena grupė 100 proc. nenustatė, iš ko susideda kitos grupės kokteilis. Todėl, kad neliūdėtume, "apsidovanojome" išragaudami visus kokteilius ir ištuštindami visas ingridientų stiklines. Vaikai labai linksmai eksperimentavo su skoniais, tekstūromis, uostė, maišė, ragavo... buvo nepaprastai linksma!
! Viską atlikus grupė nusispalvina paskutinę likusią bespalvę dalį įsivertinimo lape - patį kokteilį taurės viduje (kaip simbolį, jog jau viskas atlikta ir Egzotinis tropikų kokteilis pagamintas).


V. Dovanos

Pagaliau, atėjo metas dovanoms. Pagarsinus foninę muziką vaikai nubėgo pasiimti savo kurtas dovanas ir pasveikino šventėje dalyvavusius artimuosius. Kol šeimos nariai bendravo ir linksmai krykštavo, supjausčiau ananasą ir melioną, ragavome šviežų kokoso pieną, smaližiavome kitais egzotiniais vaisiais, vaikai žaidė pripučiamu kamuoliu.


Na štai, Šeimos šventė tropikuose prabėgo kaip akimirka. Ateityje tikrai dar nekart darysime panašius projektus, nes tokio pobūdžio renginiai suartina klasės bendruomenę, formuoja mokinių atsakomybės jausmą, o apie geras emocijas ir turiningą laiką nereikia nė kalbėti.


 🌅Saulėtų dienų visiems!🌅

Komentarai

  1. Labai puiki mintis! Reikės ką nors panašaus pabandyti. Dėkui, kad pasidalinote

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Mokytoja Aurelija MC -> Rugsėjo 1-oji alfa klasėje

Žibintas

Klasės savivalda->geroji patirtis mokytojos Aurelijos MC klasėje